Grassride

Vi är Grassride

Grassride startade som ett tillfälligt band för en workshop vid country-sm 2007. Sedan 2008 har vi haft nuvarande medlemmar, dvs Ingemar Back, mandolin och sång, Tommy Backström, dobro och sång, Håkan Nordgren, gitarr och sång, Mats Haglund, banjo samt Patrik Backlund, bas.

Vi har deltagit i bluegrass-kategorin vid country-sm tre gånger och vunnit dessa tre gånger. Vi har kommit ut med två skivor. En spelades in live av Radio Gävleborg vid Torsåkers bluegrass-festival 2010 och kom ut året därpå. Den heter lämpligt nog Live at Torsåker 2010. En andra skiva gav vi ut 2014, Knee Deep in Bluegrass.

Vi jobbar mycket med olika tempon och de olika takter som ryms inom bluegrass. Stämsång är ett viktigt inslag och vi tre som sjunger turas om att sjunga lead. Repertoaren hämtar vi från gammalt som nytt och även en och annan egen låt. Allt för att det ska bli så dynamiskt och varierat som möjligt. Inspirationskällor är främst Bill Monroe, Flatt & Scruggs, Stanley Brothers, Jimmy Martin, Country Gentlemen, Doyle Lawson, och Larry Cordle.

Vi har spelat runt om i Sverige och även i Norge, Finland, Danmark och Holland. I Sverige har vi framförallt haft framträdanden på Torsåkers Bluegrass Festival, Gränna Oldtime och Bluegrass Festival, Torsby Country Festival, Ultimate Country Cruises, Lida Country Festival, Furuvik Country Fair, Carlshamns Country Festival, DCMC:s Country Jam och Säterdalen Country Festival. Man kunde även skymta Grassride i matprogrammet ”Kniven mot strupen”, då det sändes från Borlänge.

Vi har flera bluegrassgospels i vår repertoar och har spelat på flera välbesökta gudstjänster och kyrkocaféer, exempelvis i Dala-Husbys kyrka med sin flytande scen i Dalälven, Fjällkyrkan i Sälen, Envikens gamla kyrka, Bjursås kyrka, Missionskyrkan i Gustafs, Torsåkers kyrka och Ruotsinpyhtää kyrka.